Паска та крашанки - традиційні обрядові страви. Їх ставлять на Великодний стіл навіть ті, хто й в церков не ходить. Але якщо зварити та прикрасити яйця може кожний (хоча і їх можна купити готовими), то пекти паски наважуються не всі. Тем більше в магазинах представлені варіанти на будь-який смак та гаманець.
Паска (кекс, куліч)
Це традиційна великодня випічка, яку готують напередодні Пасхи в багатьох регіонах України. Його кругла висока форма символізує Воскресіння та вічне життя. Куліч несе в собі святковий настрій, пахне ваніллю, родзинками та теплом рідної домівки. Його освячують у церкві разом з крашанками, і він є головним хлібом святкового кошика.
Це продовження християнської традиції, що поєдналася зі слов’янськими обрядами. У стародавні часи хліб мав сакральне значення, а на Пасху його випікали особливо урочисто — з найкращого борошна, з маслом, яйцями, родзинками та цукатами. Куліч уособлює святковість, перемогу життя над смертю, світло над темрявою.
Сирна паска (сирна грудка, бабка)
Це страва, характерна переважно для центральних і східних регіонів України, а також для Полісся. Її не печуть, а готують із сирої маси — домашній сир, вершкове масло, сметана, яйця, ваніль, родзинки. Іноді її запікають, але класичний варіант — пресована сирна маса у формі піраміди, що символізує Гроб Господній. Сирна паска має інший смак і текстуру: вона ніжна, прохолодна, наче святковий десерт.
Іноді в продажу можна зустріти традиційні паски з назвою сирна, то випічка, де у тісто додали кисломолочний сир.