Десять небанальних страв для новорічного столу.
Новий Рік майже неможливо уявити без святкового столу. Більшість харків'ян на новорічну ніч готує вже звичні для всіх страви: "Олів'є", "Оселедець під шубою", холодець або пюре із м'ясом. Однак своє меню завжди можна урізноманітнити.
Редакція сайту 057 розповідає рецепти 10 незвичайних страв на Новий Рік.
Що потрібно для приготування:
- помідори середнього розміру - 3 штуки;
- сир твердий - 150 грам;
- часник - 2 зубчики;
- майонез - 2 столові ложки;
- перець чорний горошком - 6 штук;
- перець червоний горошком - 3 штуки;
- сіль - за смаком.
Як приготувати:
- перевертаємо помідори так, щоб вони стійко розташовувалися на тарілці, і зрізуємо з них "кришечки";
- виймаємо чайною ложкою з помідорів м'якоть, щоб вийшли "бочки";
- натираємо сир на дрібній терці;
- спресовуємо в сир очищені зубчики часнику;
- додаємо 1 столову ложку майонезу і перемішуємо сир із часником та майонезом;
- заповнюємо сирною начинкою помідорні "бочки" і намагаємося робити це "з гіркою";
- вирізаємо із помідорів трикутні шматочки, щоб майонезні "бороди" трималися на закусці;
- накриваємо фаршировані помідори із сиром зрізаними "кришечками";
- малюємо майонезом "бороди" майбутнім "Дідам Морозам";
- робимо їм "обличчя", вставляючи по дві горошини чорного перцю і горошину червоного перцю;
- подаємо до новорічного столу закуску "Дід Мороз".
Що потрібно для приготування:
- шинка - 260 грам;
- рис - 160 грам;
- кукурудза консервована - 150 грам;
- яйця - 4 штуки;
- цибуля ріпчаста - 60 грам;
- огірок - 30 грам;
- кріп свіжий - 1 пучок;
- майонез - 80 грам;
- Сіль - 1/2 чайної ложки;
- перець чорний мелений - 1 щіпка;
- сир твердий - 300 грам;
- маслини без кісточок - 1 штука;
- зелень свіжа - кілька гілочок;
- морква - кілька скибочок.
Як приготувати:
- промиваємо рис 4-5 разів до прозорої води;
- викладаємо рис у каструлю та заливаємо водою з розрахунку на одну частину рису дві частини води;
- ставимо каструлю на плиту і доводимо до кипіння;
- зменшуємо вогонь до мінімуму після закипання, солимо та варимо рис до готовності;
- даємо трохи охолонути готовому рису;
- відварюємо яйця в круту і остуджуємо у холодній воді;
- очищаємо варені яйця від шкаралупи та натираємо на великій терці;
- нарізаємо дрібними кубиками шинку;
- очищаємо та нарізаємо дрібними кубиками цибулю;
- нарізаємо дрібними кубиками огірок;
- відправляємо в глибокий посуд яйця, шинку, огірок та цибулю;
- підготовлюємо консервовану кукурудзу без рідини;
- нарізаємо дрібно свіжий кріп;
- додаємо рис, кріп та кукурудзу у салатник до підготовлених інгредієнтів;
- заправляємо салат майонезом, перчимо і за бажанням солимо, а потім перемішуємо салат;
- викладаємо салат на плоску тарілку, формуючи тулуб та голову кролика;
- натираємо сир на дрібній терці, але залишаємо кілька скибочок, щоб з них вирізати вуха кролика та інші елементи декору, наприклад, зірочки;
- покриваємо натертим сиром об'ємну фігурку кролика;
- вирізаємо з шинки елементи для прикраси салату: зі скибочки вирізаємо вуха, які за розміром повинні бути трохи меншими, ніж сирні; вирізаємо дві смужки шириною 1 сантиметр та довжиною 8-9 сантиметрів залежно від розміру шиї кролика; вирізаємо зірку;
- з'єднуємо сирні та шинкові вушка, прикріплюємо зубочистки до основи вух по центру, а також вирізаємо з шинки невеликий трикутник, що буде носом кролика;
- викладаємо дві смужки шинки на шию кролика, з'єднуємо в центрі, прикріпляємо з одного боку смужки зірочку і встановлюємо вуха;
- розрізаємо маслину навпіл, прикріплюємо очі до голови кролика, з трикутника шинки робимо ніс і викладаємо зелень довкола кролика;
- подаємо до новорічного столу салат "Кролик".
Що потрібно для приготування:
- свинячі реберця - 800 грам;
- цибуля ріпчаста - 120 грам;
- кетчуп томатний гострий - 130 грам;
- кава натуральна мелена - 3 чайні ложки;
- цукор - 45 грам;
- соєвий соус - 30 мілілітрів;
- оцет винний - 20 мілілітрів;
- сіль - за смаком;
- перець чорний мелений - за смаком.
Як приготувати:
- змішуємо каву та воду в невеликому сотейнику і ставимо на нагрівання;
- доводимо каву до кипіння та знімаємо з вогню;
- проціджуємо каву і злегка остуджуємо;
- промиваємо реберця і обсушуємо паперовим рушником;
- розрізаємо реберця по кісточках, посипаємо їх сіллю та перцем;
- очищаємо цибулю і нарізаємо її невеликими кубиками;
- з'єднуємо цибулю, каву, соєвий соус, цукор, винний оцет та кетчуп у глибокій мисці, після чого перемішуємо;
- занурюємо реберця у цю суміш;
- накриваємо миску харчовою плівкою і відправляємо в холодильник щонайменше на 3 години для маринування;
- включаємо духовку для розігріву до 180 градусів за 20-30 хвилин до закінчення маринування реберець;
- перекладаємо реберця у форму для запікання;
- накриваємо форму фольгою, відправляємо у розігріту духовку і запікаємо реберця 1 годину;
- знімаємо фольгу після запікання і змащуємо реберця соком з форми;
- повертаємо реберця в духовку і запікаємо ще 15-20 хвилин до рум'яності;
- подаємо до новорічного столу запечені свинячі реберця в кавовому маринаді.
Що потрібно для приготування:
- багет свіжий - 1 штука;
- гриби печериці - 250 грам;
- цибуля ріпчаста - 1 штука;
- перець болгарський - 1 штука;
- сир твердий - 50-100 грам;
- олія - 3-4 столові ложки;
- сіль - за смаком
- зелень - за смаком.
Як приготувати:
- подрібнюємо за допомогою ножа цибулю, болгарський перець і свіжі печериці;
- обсмажуємо овочі та гриби на олії на добре розігрітій сковороді, а також солимо;
- натираємо сир на терці;
- нарізаємо багет поперек невеликими шматочками товщиною приблизно 2-2,5 сантиметри і приминаємо м'якуш у середині;
- розкладаємо гриби з овочами у підготовлені хлібні "пеньки" після того, як начинка приготується і трохи охолоне, а зверху посипаємо тертим сиром;
- викладаємо на лист практично готову закуску і запікаємо шматочки багету з грибами, овочами та сиром у духовці, розігрітій до 200 градусів, протягом 10 хвилин;
- прикрашаємо зеленню;
- подаємо до новорічного столу закуску "Грибні пеньки".
Що потрібно для приготування:
- куряча грудка варена - 400 грам;
- шинка - 100 грам;
- білки варених яєць - 4 штуки;
- гриби печериці мариновані - 700 грам;
- сир твердий - 50 грам;
- майонез - 2-3 столові ложки;
- сіль - за смаком;
- перець чорний мелений - за смаком;
- салат зелений - кілька листків;
- плавлені сирки - 2 штуки;
- варені жовтки - 4 штуки;
- зелень кропу - за смаком;
- часник - 2-3 зубчики;
- майонез - 1 столова ложка;
- картопля - 3 штуки;
- рослинна олія - для фритюру.
Як приготувати:
- нарізаємо дрібними кубиками курячу грудку і шинку;
- натираємо білки та сир на великій терці;
- нарізаємо дрібно гриби;
- змішуємо все, додаємо майонез, солимо і перчимо;
- вимиваємо та висушуємо листя салату;
- продавлюємо часник через прес;
- натираємо сирки та жовтки на дрібній терці;
- нарізаємо дрібно кріп;
- змішуємо все, додаємо майонез, перчимо і солимо, а потім з цієї суміші робимо кілька "яєць";
- очищаємо картоплю, нарізаємо її дрібною соломкою та смажимо у фритюрі;
- солимо і перчимо готову картоплю;
- викладаємо листя салату на дно тарілки;
- викладаємо на листя салату м'ясний салат, а з картоплі робимо "гніздо";
- викладаємо сиркові "яйця" у "гніздо";
- подаємо до новорічного столу салат "Гніздо глухаря".
Що потрібно для приготування:
- капуста пекінська - 1 штука;
- грудка індички - 600 грам;
- рис - 100 грам;
- цибуля ріпчаста - 3 штуки;
- сіль - за смаком;
- перець - за смаком;
- відвар капустяний - 250 мілілітрів;
- перець чорний мелений - за смаком;
- томат-паста - 70 грам;
- вершки - 1 столова ложка;
- олія - 2 столові ложки.
Як приготувати:
- відварюємо заздалегідь рис у підсоленій воді протягом 15 хвилин, після чого кладемо його на сито;
- нарізаємо невеликими шматочками грудку індички і перекручуємо їх через м'ясорубку разом із цибулею;
- змішуємо фарш із рисом, солимо, перчимо і перемішуємо;
- відокремлюємо капустяні листи і промиваємо кожен під проточною водою. відварюємо листи в окропі 3 хвилини і зрізуємо злегка потовщену частину листа;
- викладаємо на капустяний лист 1-1,5 столові ложки начинки та згортаємо рулетом, після чого таким чином робимо з усіма капустяними листами і викладаємо голубці на лист;
- додаємо сіль, цукор, томатну пасту, вершки та олію у капустяний відвар і перемішуємо;
- заливаємо голубці підготовленою сумішшю;
- відправляємо голубці у розігріту до 180 градусів духовку на 25-30 хвилин;
- посипаємо голубці подрібненою зеленню;
- подаємо до новорічного столу голубці з пекінської капусти з індичим фаршем.
Що потрібно для приготування:
- картопля - 500 грам;
- сир твердий - 230 грам;
- яйце куряче - 1 штука;
- сіль - за смаком;
- перець чорний - за смаком;
- філе оселедця солоного - 100 грам;
- яблуко - 100 грам;
- шпинат - 40 грам;
- ікра для прикраси - за смаком.
Як приготувати:
- натираємо очищену картоплю на великій терці і віджимаємо зайву рідину;
- натираємо 70 грам сиру на дрібній терці;
- додаємо яйце і сир до картоплі;
- перемішуємо та приправляємо спеціями всі інгредієнти;
- викладаємо картопляну масу по 1-1,5 столової ложки в силіконові форми для кексів, розподіляючи так, щоб усередині було порожньо;
- відправляємо у гарячу духовку на 20-30 хвилин і запікаємо при температурі 180-190 градусів;
- кладемо в миску очищений і нарізаний оселедець, дрібно нарізане яблуко, подрібнений шпинат та сир, після чого пюруємо блендером, перчимо і солимо;
- відсаджуємо сирно-оселедцеву начинку в охолоджені кошики, використовуючи кондитерський мішок.
- прикрашаємо картопляні кошики червоною ікрою;
- подаємо до новорічного столу картопляні кошики з оселедцевим "кремом".
Що потрібно для приготування:
- куряче філе - 300 грам;
- капуста білокачанна - 140 грам;
- морква - 140 грам;
- буряк - 140 грам;
- огірок - 140 грам;
- картопля - 3 штуки;
- майонез - 2 столові ложки;
- сіль - за смаком;
- перець чорний мелений - за смаком;
- олія - для смаження.
Як приготувати:
- нарізаємо куряче філе, солимо, перчимо, додаємо 1 столову ложку рослинної олії і перемішуємо;
- обсмажуємо філе на сковороді на сильному вогні, часто помішуючи, близько 10 хвилин;
- висипаємо філе в миску та остуджуємо;
- шинкуємо капусту, присолюємо і перетираємо злегка руками;
- натираємо моркву на корейській терці;
- натираємо буряки;
- натираємо свіжий огірок;
- нарізаємо по одній картоплі і смажимо у фритюрі невеликими порціями;
- викладаємо картоплю на серветку, присолюємо та остуджуємо;
- викладаємо в центр страви куряче філе, а навколо нього секціями викладаємо овочі;
- подаємо на новорічний стіл салат "Козел на городі" і поруч ставимо соусник з майонезом.
Що потрібно для приготування:
- куряче філе - 350 грам;
- картопля - 370 грам;
- яєчні білки - 2 штуки;
- крохмаль картопляний - 50 грам;
- борошно - 40 грам;
- приправа для курки - 0,5 чайної ложки;
- сіль - 0,5 чайної ложки;
- перець чорний мелений - за смаком;
- олія - 100-150 мілілітрів.
Як приготувати:
- промиваємо філе та обсушуємо його паперовими рушниками;
- нарізаємо філе середніми шматочками завтовшки приблизно 1 сантиметр;
- перекладаємо філе в глибокий посуд і всипаємо борошно;
- перемішуємо куряче філе з борошном так, щоб кожен шматочок був покритий;
- очищаємо картоплю, натираємо її на середній терці і віджимаємо від зайвої вологи;
- збиваємо яєчні білки до м'яких піків;
- додаємо картоплю, сіль, перець, приправу для курки та крохмаль у яєчні білки і перемішуємо до однорідної консистенції;
- обгортаємо обсипані борошном шматочки курячого філе картопляною масою з усіх боків і пальцями притискаємо картоплю до філе;
- розігріваємо рослинне масло у сковороді в такій кількості, щоб воно покривало нагетси наполовину, і викладаємо їх на сковороду;
- обсмажуємо нагетси на середньому вогні приблизно по 5 хвилин з кожного боку до золотистого відтінку;
- викладаємо нагетси на тарілку, застелену паперовими рушниками, щоб забрати надлишки олії;
- подаємо до новорічного столу курячі нагетси в картопляній шубці.
Що потрібно для приготування:
- шампанське - 1 пляшка;
- ананаси консервовані шматочками - 200 грам;
- апельсин - 180 грам;
- цукор - 150 грам;
- желатин швидкорозчинний - 40 грам.
Як приготувати:
- зливаємо рідину з консервованих ананасів;
- виливаємо половину пляшки шампанського у ємність і чекаємо, коли вийдуть гази, після чого додаємо желатин і залишаємо на 15 хвилин для набухання;
- всипаємо цукор і виливаємо шампанське, що залишилося, у каструлю або сотейник з товстим дном;
- ставимо каструлю/сотейник на вогонь і, помішуючи, варимо 3-4 хвилини до розчинення цукру;
- з'єднуємо розігріте шампанське з цукром та набряклий желатин, перемішуємо до розчинення желатину і остуджуємо;
- очищаємо апельсин від шкірки та білих плівок;
- нарізаємо апельсин шматочками приблизно такого ж розміру, що і ананаси;
- викладаємо апельсини та шматочки консервованих ананасів у креманки або келихи;
- заливаємо фрукти остиглим шампанським і відправляємо в холодильник на кілька годин до повного застигання;
- подаємо до новорічного столу желе із шампанського з апельсинами та ананасами.
Нагадаємо, що редакція сайту 057 розповідала про десять новорічних фільмів, які варто подивитись харків'янам. Детальніше про це читайте тут.