Привіт, шановний(а) колего! У цій статті ми з вами поговоримо про те, що ж таке держзакупівлі і які види торгів зараз бувають. Зараз такими поняттями як «держзакупівлі», «тендери», «електронні аукціони», «конкурси» і т. д. нікого не здивуєш. Вони щільно увійшли в наш побут, і все частіше і частіше зустрічається в пресі, телебаченні і в повсякденному діловому житті. На публічній майданчику http://tender.uub.com.ua/category/pro-prozorro більш безпечно і надійно проводити закупівлі завдяки введенню штрафів.

Проте ставлення до них з боку постачальників неоднозначне: хтось намагається не вплутуватися в цю справу і уникає взаємодії з бюджетом; хтось вважає держзакупівлі хорошим «інструментом» для збільшення обсягів продажу та розширення ринку збуту своїх товарів, робіт або послуг; хтось чув про їх існування, але так і не зважився взяти в них участь; а хтось намагався використати їх у власній роботі але, на жаль, без значущої віддачі. Тому давайте ми з вами у всьому розберемося по порядку.

Що таке держзакупівлі

Державний або муніципальний контракт укладається з переможцем — учасником закупівлі (постачальником), який подав пропозицію, що відповідає вимогам документації, в якому запропоновані найкращі умови.

Чим регламентуються?

Якщо ви вирішите самостійно освоїти участь у державних торгах, то настійно рекомендую почати своє навчання саме з вивчення даного закону. Це свого роду азбука, без знання якої, подальше занурення в цю тему, а тим більше участь в торгах буде абсолютно безглуздим.

Які види торгів бувають?

Існує кілька способів проведення держзакупівель.

Способи закупівель

Розміщення замовлення може здійснюватися двома способами: шляхом проведення торгів (конкурентні) і без проведення торгів (неконкурентні закупівлі).

Конкурентні закупівлі бувають відкриті і закриті. У свою чергу до неконкурентних закупівель належать закупівлі у єдиного постачальника (виконавця, підрядника).

Аналіз статистичних даних за 2014 рік з офіційного сайту для розміщення інформації про розміщення замовлень на поставки товарів, виконання робіт, надання послуг https://tender.uub.com.ua/ показує, що найпопулярнішими на сьогоднішній день способами закупівель є: електронний аукціон (ЕА), відкритий конкурс (ОК) та закупівля у єдиного постачальника (виконавця, підрядника) (ЕП). Саме на них припадає основна частка всіх закупівель, що проводяться в Україні.