Не поспішаючи випити чашку кави у затишному кафе, розважаючи себе останніми новинами про гламурні зірки шоу-бізнесу України – чи могла мріяти про це українська мама якихось 100 років тому? Становище жінок протягом століть багато разів змінювалося. Майже за всіх часів і в усіх країнах ставилися до них набагато гірше, ніж до чоловіків.

Від Стародавньої Греції до наших днів

В архаїчних цивілізаціях жінка була королевою сім'ї і мала велике значення у суспільстві, оскільки виконувала важливу функцію – породжувала життя. Але вже у Стародавній Греції її роль радикально змінилася. Навіть такі великі філософи, як Платон, Піфагор та Евріпід, вважали її неосвіченою, нижчою, неповноцінною. На їхню думку, дівчина мала підкорятися владі батька, допоки не вийде заміж. А в одруженні влада над нею переходила до чоловіка. Предмет, що належить чоловікові, – ось і все життєве призначення.

Подібними були справи і в Римській імперії. Жінка була «значною» фігурою у сімейному ядрі – на неї покладалися завдання щодо утримання дітей та дома. Але вибір завжди залишався за чоловіком. Тільки дружини великих імператорів були архітекторами у політичному житті, могутніми та вільними. Решті жінок незалежність тільки снилася.

Українська жінка сьогодні

Зараз кожна українка вільна сама будувати своє життя, і найчастіше тут не обходиться без участі інтернету, де можна почитати новини шоу-бізнесу світу або знайти потрібні поради в будь-якій сфері життя. Коли не вистачає мотивації для здійснення мрії, її можна почерпнути ззовні. Джерелами стануть:

  • гламурні історії світських левиць,
  • глянсовий світ естради та моди,
  • відверті інтерв'ю успішних культурних діячів.

Це позитивна інформація, що піднімає настрій і надає сили. Крім того, вона корисна. Адже ті, хто має славу, пройшли нелегкий шлях. Можливо, одна з історій стане ключиком для досягнення поставленої мети. І цей ключик варто цінувати. Напевно, наші попередниці багато б віддали, щоб мати хоч половину таких можливостей.

У Середньовіччі, та й у християнському світі, у жінки було мало прав. Виходячи заміж, вона отримувала посаг, але розпоряджатися їм залишалося прерогативою чоловіка. Чоловік контролював і саму дружину. Часто жінки не могли навіть вийти з дому без супроводу чоловіка – вважалося, що це загрожує громадському порядку.

Це здається неймовірним на тлі останніх новин шоу-бізнесу України, які розповідають про ініціативи сьогоднішніх селебрітіс. У недавньому флешмобі #FreeTheLeopards наші зірки влаштували гламурний показ одягу у забарвленнях леопарду. А головний лейтмотив заходу – вимога терміново передати Україні танки, необхідні ЗСУ. Шлях від повного безправ'я до справжньої влади був непростим.

Нелегкий шлях до свободи

Між кінцем XIX і початком XX століття на заході спалахнули хвилювання – представниці прекрасної статі почали голосно заявляти про себе та вимагати рівних із чоловіками прав та можливостей. Сучасні жінки не відстають – багато хто з них доводить свою спроможність захищаючи нашу країну нарівні з чоловіками.Стиль їхнього життя з life-work перейшов у life-war. Але попит на новини шоу-бізнесу України залишається високим. Адже навіть на фронті українки залишаються прекрасними та продовжують відстежувати тенденції моди, цікавитись свіжими проектами культури, естради. А декому вдається побувати під час короткої відпустки на світських заходах.

Незважаючи на тяжкі будні воєнного часу, новини зірок України продовжують привертати увагу. Вони пов'язані з нашими реаліями та культурою тісніше, ніж здається. Хоч би чим ви займалися сьогодні, війна залишає свій відбиток. Але іноді треба розвантажувати психіку. Простий і приємний спосіб це зробити – читати статті в жіночому журналі Woman Magazine: про світськіх персон, гламурних співачок, військових та волонтерів і про всі новини шоу-бізнесу України сьогодні. Таким чином ми даємо психіці відпочити та надихаємось прикладом тих, хто активно допомагає наблизити нашу перемогу.