Попит та спроможність пересічних мешканців Харківщини впливають на вартість продуктів, які вони планують купувати на Великодні світа.
Традиційно до свят господарі та господарки підраховують вартість продуктів та страв, які готуватимуть до святкового столу, аби почастувати гостей та домашніх. Набір страв зараз - зазвичай індивідуальний, в залежності від умов проживання, спроможності домашніх бюджетів та потреб родини.
Фахівці підрахували усереднений бюджет умовного кошика. До нього входять паска, крашанки, сіль, хрін і свічка.
Загалом середня вартість кошика на 33% дорожче, ніж у 2024 році.
Щодо цін на яйця, експерти прогнозують, що вони мають подешевшати у травні одразу на 25%. На це вплине поява на ринку домашніх яєць, вважають в УКАБ. Але й ціни на м'ясо - варті уваги.
М’ясні страви: як зросли ціни протягом року
- куряче стегно – 125 грн/кг (+19%);
- куряче філе – 191 грн/кг (+22%);
- куряча тушка – 88,4 грн/кг (+9%);
- яловичий гуляш – 303 грн/кг (+9%);
- свинячий ошийок – 275 грн/кг (+20%);
- сало – 239 грн/кг (+1%);
- лікарська ковбаса – 351 грн/кг (+3%).
Економісти кажуть: попит та вартість продуктів до святкового кошику залежить від суб'єктивних факторів. Щодо Харкова та області - тут багато переселенців, є певна міграція, тому ціна на кошик на Великдень - умовна складова, сказав економіст Сергій Беренда. До того ж до врахування нинішних цін треба додати спрогнозовану інфляцію.
А ось що думають покупці на ринках:
- Хоча б у ці дні хочеться чогось особливого. Без розмаху, але щоб смачно й з родиною поспілкуватися, - каже покупець Олег.
- Трохи м'ясо, трохи сир, це те що святкове. Дорого все, - розповіла Ольга.
- Я не купую багато, які свята, ми намагаємось донатити на ЗСУ. Це головне зараз, - такої думки дотримується Анна.
Нагадаємо, ми писали про вартість паски, головного символа великоднього столу.