• Головна
  • Харківьский юрист виступив проти Харківських угод
16:55, 21 квітня 2011 р.

Харківьский юрист виступив проти Харківських угод

Cьогодні розпочався тиждень протесту проти прийняття Харківських угод. Кампанію протесту ініціювала громадська мережа "Опір". Сьогодні акції протесту пройшли у Луганську. Нагадуємо, що 27 квітня 2010 року в Харкові були підписані угоди між Україною і Росією щодо продовження дислокації Чорноморського флоту Російської Федерації в Україні в обмін на зниження ціни на природній газ, імпортований з Росії.

Харківський юрист, кандидат юридичних наук Василь Білоус так прокоментував з фахової точки зору заключення Харківських угод рік тому в ефірі "Харківських новин":

"Дії Президента Віктора Януковича та Верховної Ради з проштовхування «Харківських» угод є такими, що підпадають під юрисдикцію Гаазького трибуналу. Самі угоди є нелегітимними як в процедурі підписання, так і в процедурі ратифікації, а тому оновлений українських Парламент завжди в праві їх денонсувати." 

«Сьогодні ми спостерігаємо планомірну здачу державного суверенітету. Кому це вигідно? Вигідно тим олігархам, на службі в яких наразі є Президент з Урядом. Для простих громадян вигоди від угод нема жодної, як і для України вцілому. Згідно з останніми соцопитуваннями, лише 4% респондентів уважають, що Росія, підписавши минулорічні угоди, хоча б у чомусь поступилася в інтересах України», – заявив правник.

Василь Білоус додає: від нашої влади іншого годі й очікувати. Утім, за його словами, 27 квітня – це не перші роковини тотальної здачі національних інтересів: «Не Віктор Янукович став першим васалом кремлівських карликів. Ми зовсім забули за кабальні газові домовленості Юлії Тимошенко на початку 2009-го, подробиць яких не знаємо й досі. Коріння проблеми в неукраїнській олігархії, що завжди готова торгувати нашими національними інтересами незалежно від партійних кольорів».

Воднораз, як стверджує Василь Білоус, ця влада не буде вічною. Згідно з Конституцією, народ — єдине джерело влади в державі. Чинний уряд утілює інтереси не народу, а великого капіталу. Це означає, що за якісного оновлення Верховної Ради денонсація «Харківських» угод одразу постане в порядку денному.

«Процедуру їх підписання було порушено. Ратифікація теж відбувалася з порушенням. Парламент, що ратифікував цю кабальну грамоту, в праві її й денонсувати. Говорячи юридичною мовою, в «Харківських» угодах лань схрестили з носорогом. У документі звели два абсолютно не співвідносні поняття, як-то газ і оренда території. Подовження терміну перебування російських баз у Криму є антиконституційним і трактується як військовий злочин проти національної безпеки України. А справами військових злочинців, як ми знаємо, відає Міжнародний трибунал в Гаазі».

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...