• Головна
  • Як читати схеми і підбирати нитки
Реклама
16:12, 13 вересня 2013 р.

Як читати схеми і підбирати нитки

Реклама

Для вишивання хрестиком існують схеми , дотримуючись яких , можна отримати зображення на тканині. Схема являє собою малюнок , розбитий на дрібні квадрати, кожному з яких відповідає 1 хрестик. Квадратики на схемі можуть бути зафарбовані кольором, або містити символ, якому відповідає потрібний колір муліне .

Як правило , схему супроводжують список символів і відповідні їм номери кольорів , які вказані на мотках ниток. Цвітну схему використовують в основному в тих випадках, коли малюнок складається з мінімального набору кольорів , а їх відтінки легко визначити на око.  Якщо ж схема вишиванки складена з великої кількості кольорів та їх відтінків, то фарбам відповідають символи з присвоєними їм кольорами або відтінками.

Для більшої наочності схема, може бути одночасно кольоровий і закодованому символами, щоб полегшити підбір ниток візуально без номера на мотках.  До того ж змішані схеми дозволяють самостійно поміняти той чи інший відтінок, який здасться найбільш виграшним у конкретній роботі .

Крім того, кожна схема розділена на великі квадрати по 10 × 10 клітин , що дуже зручно при розмітці тканини - основаи під час підготовки її до вишивання. Також такий поділ спрощує читання схеми і дозволяє швидко співвіднести потрібний сектор на тканині та картинці.

Рахункові схеми орнаментів , як правило , містять тільки фрагмент - рапорт , який треба повторити потрібне число разів.

В даний час дістати схему для вишивки зовсім не проблема. Так , можна купити спеціальні журнали для вишивання. Геометричний орнамент легко скласти самостійно на аркуші в клітинку , а колірне рішення залежить від того, який виріб ви виконуєте. Наприклад , орнамент з простих геометричних фігур може стати бордюром кухонного рушника, або дитячого покривала. Для однотонної ( монохромного ) вишивки, цілком підійдуть схеми для в'язання гачком. Схеми для в'язання орнаментів також доступно використовувати для вишивки хрестиком .

Для створення авторських робіт можна скористатися спеціальними комп'ютерними програмами, які дозволять скласти схему будь-якого зображення - власної фотографії, гарного пейзажу, домашнього улюбленця і т. п.

Як вже було сказано вище, при купівлі муліне, завжди слід розраховувати кількість ниток для вибраної роботи. Брак ниток потім призведе до проблеми пошуку відповідного відтінку, причому в магазині на даний момент якраз може не виявитися потрібного кольору,  від чого робота затягнеться на невизначений термін. Зайві ж нитки - це витрачені гроші, які знадобилися б для чогось іншого. Таким чином, точний розрахунок ниток - важливий момент при їх купівлі для вибраної роботи.

Досвідчені вишивальниці здатні визначити кількість необхідних ниток, як кажуть, на око ;  ті хто активно користується комп'ютером, можуть завантажити  спеціальну програму - калькулятор муліне.

 Джерело - http://etnodim.com.ua

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...