• Головна
  • Як на смак та аромат пива впливає келих
Новини компаній
23:43, 19 червня

Як на смак та аромат пива впливає келих

Новини компаній

Великі пивні концерни вкладають значні зусилля у вдосконалення процесу пивоваріння та модернізацію виробничих ліній. Крафтові пивоварні експериментують із походженням основних інгредієнтів, саме тому пиво в Україні доступне в різних сортах, стилях і смакових варіаціях. Келих, у якому подають пінний напій, також відіграє важливу роль у сприйнятті смаку й аромату. Це пояснюється не лише особливістю людського організму, а й наукою та традиціями.

Як на смак та аромат пива впливає келих, фото-1

Чому правильний келих настільки важливий

Аспекти, на які впливає вибір посуду для подачі:

  1. Концентрація аромату. Смак пінного напою безпосередньо залежить від аромату. Форма склянки визначає показники концентрації та характер розповсюдження. Наприклад, келих-тюльпан вловлює леткі ароматичні сполуки, додаючи аромату інтенсивності. Це особливо корисно для IPA.
  2. Карбонізація та формування піни. Келихи, які схожі на традиційну високу та вузьку склянку Weizen, використовують для подачі пшеничного пива. Конструкція дає змогу формуватися піні, утримуючи її в процесі споживання. Це забезпечує свіжий та легкий шлейф, що особливо корисно в спекотну погоду.
  3. «Транспортування» пива в різні куточки ротової порожнини. Склянки для пільзнера, наприклад, спроєктовані так, щоб пінний напій швидко прямував до задньої частини рота. Це підкреслює інтенсивну смако-ароматичну композицію. Кругла форма сніфтера, навпаки, спрямовує пиво до передньої частини піднебіння, підсилюючи гіркоту.

Які купити келихи відповідно до улюбленого пивного стилю

Цікаво, що формат подачі пінного напою відрізнявся ще з моменту винайдення кожного конкретного сорту. Базові рекомендації:

  1. Лагер. Найкраще рішення — келих конусоподібної форми. У такій склянці зберігається густа піна, що розкривається ніжними ароматами з легкими свіжими нотками.
  2. Портер. Пінний напій найкраще подавати в келихах-тюльпанах. Випукла основа спрямовує аромат безпосередньо в ніс. Бульбашки виділяються рівномірно та поступово.
  3. Пшеничне пиво. Склянка для цього напою відрізняється високою місткістю. Це пов’язано з тим, що пиво правильно розкривається, коли певний час контактує з повітрям. Форма також підкреслює унікальні аромати банана та гвоздики, характерні для дріжджових штамів, які додають у процесі ферментації пшеничного пива.
  4. Double IPA. Оптимальний варіант — сніфтер. Форма сприяє «закручуванню» аромату. Під час збовтування всередині формується вихор, який містить найвищу концентрацію летких ароматичних сполук.

Якісне та смачне пиво можна замовити за посиланням: https://goodwine.com.ua/ua/pivo.html, де також вдасться відшукати універсальний келих. Його називають пінтою. Невеликий випуклий виступ у верхній частині склянки найкраще підходить для подачі класичного елю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...