Як на смак та аромат пива впливає келих
Великі пивні концерни вкладають значні зусилля у вдосконалення процесу пивоваріння та модернізацію виробничих ліній. Крафтові пивоварні експериментують із походженням основних інгредієнтів, саме тому пиво в Україні доступне в різних сортах, стилях і смакових варіаціях. Келих, у якому подають пінний напій, також відіграє важливу роль у сприйнятті смаку й аромату. Це пояснюється не лише особливістю людського організму, а й наукою та традиціями.
Чому правильний келих настільки важливий
Аспекти, на які впливає вибір посуду для подачі:
- Концентрація аромату. Смак пінного напою безпосередньо залежить від аромату. Форма склянки визначає показники концентрації та характер розповсюдження. Наприклад, келих-тюльпан вловлює леткі ароматичні сполуки, додаючи аромату інтенсивності. Це особливо корисно для IPA.
- Карбонізація та формування піни. Келихи, які схожі на традиційну високу та вузьку склянку Weizen, використовують для подачі пшеничного пива. Конструкція дає змогу формуватися піні, утримуючи її в процесі споживання. Це забезпечує свіжий та легкий шлейф, що особливо корисно в спекотну погоду.
- «Транспортування» пива в різні куточки ротової порожнини. Склянки для пільзнера, наприклад, спроєктовані так, щоб пінний напій швидко прямував до задньої частини рота. Це підкреслює інтенсивну смако-ароматичну композицію. Кругла форма сніфтера, навпаки, спрямовує пиво до передньої частини піднебіння, підсилюючи гіркоту.
Які купити келихи відповідно до улюбленого пивного стилю
Цікаво, що формат подачі пінного напою відрізнявся ще з моменту винайдення кожного конкретного сорту. Базові рекомендації:
- Лагер. Найкраще рішення — келих конусоподібної форми. У такій склянці зберігається густа піна, що розкривається ніжними ароматами з легкими свіжими нотками.
- Портер. Пінний напій найкраще подавати в келихах-тюльпанах. Випукла основа спрямовує аромат безпосередньо в ніс. Бульбашки виділяються рівномірно та поступово.
- Пшеничне пиво. Склянка для цього напою відрізняється високою місткістю. Це пов’язано з тим, що пиво правильно розкривається, коли певний час контактує з повітрям. Форма також підкреслює унікальні аромати банана та гвоздики, характерні для дріжджових штамів, які додають у процесі ферментації пшеничного пива.
- Double IPA. Оптимальний варіант — сніфтер. Форма сприяє «закручуванню» аромату. Під час збовтування всередині формується вихор, який містить найвищу концентрацію летких ароматичних сполук.
Якісне та смачне пиво можна замовити за посиланням: https://goodwine.com.ua/ua/pivo.html, де також вдасться відшукати універсальний келих. Його називають пінтою. Невеликий випуклий виступ у верхній частині склянки найкраще підходить для подачі класичного елю.