З 10 березня у Літмузеї експонуються «Кобзарі» Т. Шевченка із зібрання харківського колекціонера Вадима Дмитровича Кирилишина, яке торік подарували музеєві.
Найбільша частина колекції − радянські видання, які цікаві тим, що містять симптоматичні пропуски творів у порівнянні з дореволюційними. У них уже не друкували такі твори як «Суботів», «Чигирине, Чигирине…», «Розрита могила», поему «Великий льох».
Причина вилучення - ідеологічна: радянське літературознавство створювало такий образ Шевченка та його творчості, який різко контрастував із такими творами.
На прикладі видань від 1930-х до 1990-х років можна прослідкувати ідеологічні зміни у ставленні до Шевченка під впливом Компартії.
Наслідком таких ідеологічних презентацій у радянські часи стало те, що знайомство публіки з поетом перетворилося на культ, і читачі втрачали живий інтерес до його реальної творчості.
Глибше з’ясувати ці та інші аспекти творчості Тараса Шевчека можна на спеціальних лекціях у Літмузеї: «Як з’явився культ Шевченка: дореволюційний, радянський, націоналістичний та сьогоднішній шаблони» та «Зв’язки Шевченка з слобожанами (Г. Сковорода, Г. Квітка-Основ’яненко, П. Гулак-Артемовський)».

(057) 706-25-79 (для довідок і замовлень екскурсій)