Трансформація (від лат. transformatio — перетворення)

Трансформер (англ. transformer – змінюючий форму)

Це зміна, насамперед, форми, виду, характеру та істотних властивостей, можливість швидкого перевтілення.

І, на перший погляд, головне в трансформації — саме перетворення форм, але Роман Мінін надає всьому і новий зміст. І це – зміст нашого життя, його інституцій, норм, цінностей, ментальності та інших, не тільки соціокультурних сторін. Творча уява художника перебудовує, перепоєднує…аби вийти за рамки звичних речей, усталених стереотипів і штампів наших уявлень.

«Transformatka» Романа Мініна – це своєрідна гра, що полягає у виході за рамки реальності, і через аналіз та усвідомлення трансформації цієї реальності дає змогу сформувати шляхи та події свого життя.

Роман Мінін гіперболізуючи, перебільшуючи, стилізуючи згідно з тільки йому відомим, своїм завданням, деформує образи, і через ці деформації и трансформації запрошує нас до діалогу про зміст явищ та суспільних процесів.

Це виставка-експромт, виставка-експеримент, яка започаткувала літні резиденції митців в Центрі сучасного мистецтва «ЄрміловЦентр».

«Трансформер не сдаётся в плен,

Он сам себя себе даёт в замен.

Сама себя перерождает матка,

Кто научил нас этому?...загадка.

Неожиданная выставка. К ней никто не готовился. Хотя надо быть готовым к такому, а то вдруг и правда. Все мы рано или поздно встретимся на этой выставке.

Процессы наших трансформаций временно получат осязаемые очертания и образы, мы узнаем себя лучше, перед тем, как снова забыть.

Центральная работа этой выставки – «Награда за молчание», придуманная мной в 2013 году на первом этапе ещё мирного майдана. Теперь контекст изменился, и этот круглый барельеф-лайтбокс станет чёрным обелиском тому миру, с которым мы можем попрощаться навсегда. На вернисаже состоится презентация эксклюзивных произведений, сделанных этим летом в рамках новой программы резиденций ЕрмиловЦентра.»

Роман Минин

Досьє

Роман Мінін - один з найвідоміших українських художників молодого покоління. Народився 10 червня 1981 року у місті Димитров Донецької області. Закінчив Харківське художнє училище, потім Харківську державну академію дизайну і мистецтв. Займається живописом, стріт-артом, фотоколажами, інсталяціями. Організатор і учасник фестивалів стріт-арту в Харкові. Автор відомої серії про шахтарів, виконаної в різних техніках. Учасник виставок у Великобританії, Німеччині, США, Італії, Нідерландах, Швеції. Представляв свої персональні проекти в Україні, Росії та Італії.

Робота Романа Мініна "План втечі з Донецької області" стала справжньою бомбою у світі сучасного мистецтва, завдяки їй він став відомим за межами України, а сам "План" придбав сумну актуальність навесні 2014 року. А картина "Практика великого вибуху" нещодавно була продана на аукціоні Contemporary East Sotheby's за рекордні 8200 $.