Ця ініціатива Почесного консульства – своєрідний творчий експеримент у царині сучасного мистецтва України. Вона для всіх, хто хотів би більше дізнатись про Словенію і словенців, про європейську архітектурну й культурну спадщину.

Важлива місія цього проекту – поділитися радістю відкриття, першими враженнями, які отримали українські митці, подорожуючи по Словенії, відкриваючи для себе архітектуру Любляни, середньовічний Піран та дивовижні чудеса печери Постойна Яма, найкрасивішу у всій Словенії гору Триглав. Перші враження – завжди найцікавіші, завжди незабутні.

Якщо вам пощастить відкрити Словенію по-справжньому, вона зачарує вас своїми красотами й багатствами. Гірські хребти, що простяглися на кілометри, засніжені схили й долини, прозора вода озер, казкові водоспади, блакитне море, жовтий пісок пляжів, величний багатовіковий ліс, підземні печерні царства. Вам неодмінно захочеться повернутися сюди знову й знову.

А словенці?.. Вони серйозні й працьовиті, поважні й доброзичливі і просто фанатичні акуратисти: вулиці такі свіжі й «умиті», немов їх побризкали парфумами, жовте листя у водостоках виглядає, як декор, а будиночки потопають у квітниках. Місцева ввічливість: тут узвичаєно вітатися й прощатися з цілком незнайомими людьми в ліфті, на прогулянці в лісі і просто на вулицях.

І нам хотілось розповісти про Словенію не сухими словами – штампами туристичних довідників, а шляхом творчих асоціативних образів, із використанням новітніх медіа й живопису.

Словенія дуже дбайливо ставиться до своєї історії й пишається красотами Старого Світу. Старовинні замки та середньовічні вулички невеликих міст зберегли чарівність готики й бароко цієї частини Європи. Словенія – країна, де збереження культурної спадщини, повага до традицій і сучасне мистецтво сприймаються як невід’ємна частина життя. Саме таке особливе ставлення словенців до мистецтва й культури допомогли їм зберегти свою національну ідентичність за часів відсутності національних політичних інституцій. Про стародавню архітектуру й дбайливе ставлення до неї – проект «Photoarchive». А сучасну, динамічну й водночас затишну і доброзичливу Словенію презентує проект “Slovenia / ART scanning”.